Skip links

A Vox Insana Kamarakórus 2009-ben alakult egy baráti társaságból. A jelenleg 22 tagú amatőr együttest 10 éves fennállása óta a Lantos Rezső-díjas karnagy, Tőri Csaba vezeti. 2016 óta másodkarnagyuk a szintén Lantos Rezső-díjas Orosz Dóra.

A kórus folyamatosan bővülő repertoárja igen széles, a barokk zenekari művektől kezdve, a romantikus kórusműveken át egészen a kortárs darabokig terjed.

Az együttes egyik fő célja az igényes, kreatív kórusok táborát gyarapítani a magyar zenei életben. Ezért többször mérettettek már meg különböző versenyeken, fesztiválokon: 2014-ben a Muzsika hídja nemzetközi kórusversenyen szereztek arany minősítést és különdíjat. 2015-ben a Keszthelyi Dalünnepen „arany dicsérettel“ minősítésben részesültek. 

2018-ban 3. helyezést értek el a Cracovia Cantans Nemzetközi Kórusverseny Kamarakórus kategóriájában, valamint ősbemutató keretében adták elő Szabó Barna: Pavane és Emszt András: Haláltánc című, oratorikus darabját, melyet mindketten kifejezetten a kórus számára komponáltak. 

2019 nyarán elkészítették első önálló lemezüket, amelynek fókuszában Moses Hogan nagyívű spirituáléfeldolgozásai állnak, második lemezük elkészítésének pedig éppen a járványhelyzet állja útját.

A kórustagok számára fontos, hogy ne csak előadják, de meg is ismertessék, ezáltal megszerettessék közönségükkel a kóruséneklést. Amellett, hogy a kórustagok ezért szokatlan területekre, operarészletek szólószerepeire és kisebb együttesek megjelenítésére is vállalkoznak, koncertjeiken általánosak a karnagy általi magyarázatok valamint a hallgatóság is  sokszor aktív részese a zenei élménynek.

Bővebben