Skip links

HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny

Az első HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny után két évvel újra felhívjuk a fiatal zeneszerzőgenerációt egy hasonló megmérettetésre: az ImPulzus – Kreatív Zenei Műhely és a Divisart Kft. közös munkájának eredményeként 2023-ban újra Ifjúsági Zeneszerzőversenyt hirdetünk.
Két évvel ezelőtt azt tapasztaltuk, hogy amellett, hogy sok kiváló darab, és ennek következményeként nagyszerű produkció látott napvilágot, bizonyos részletekben alkalmasnak bizonyult a kezdeményezés további pontosításra. A verseny eredeti célja tehát változatlan, a lebonyolítást azonban kis mértékben továbbfejlesztjük.
Azért, hogy az énekkarok és az érdeklődő zeneszerzők számára egyaránt még több kapcsolódási lehetőséget biztosítsunk, a verseny megvalósításába kórusokat is bevonunk, valamint a zsűrizés is más rendszerben alakul.

A zeneszerzőverseny kiírásakor arra törekszünk, hogy minél többek számára elérhetővé tegyük a folyamatba való bekapcsolódást: ezért idén nem csak zeneszerzőkhöz, hanem kifejezetten amatőr énekkarokhoz is szólunk.
Arra kérünk tehát mindenkit, hogy amennyiben akár zeneszerzőként, akár énekkarként, karnagyként, szívesen részt venne a verseny valamely fázisában, írjon nekünk az info@impulzusmusic.com email címen, ahol olyan információkat kérünk majd, ami alapján össze tudjuk kötni egymással Önöket. Így a pályázati időszakában akár műhelymunkára, akár konzultációra egyaránt lehetőséget adunk, hogy minél részletgazdagabb kapcsolat jöhessen létre alkotók és előadók között. Abban bízunk, hogy ez mindkét oldal számára értékes lesz, a kialakuló kapcsolatrendszeren túl azért is, mert egymás jobb megismerése az énekkarokat jobban lelkesíti majd a bemutatásra, akár elsőre nehezebbnek tűnő darabok esetén is, a szerzők számára pedig pontosabb kép születhet arról, mi az ami előadható a korosztály és a jelenleg működő énekkarok többsége számára.

A HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny célja tehát idén is, ahogy két éve megfogalmaztuk: kifejezetten az ifjúsági korosztály számára adjon olyan új énekelnivalót, amely a személyiségüknek és életkoruknak is motiváló témákat dolgoz fel. Fontos, hogy a darabok olyan nehézségben szülessenek, ami egyszerre jelent kihívást és megoldható feladatot számukra, valamint lehetőséget teremt ezáltal a kortárs zene népszerűsítésére és új művek bemutatására.
Kifejezetten örülni fogunk, azaz előnyben részesítünk olyan kompozíciókat, amelyek tematikájukban a XXI. századi világra is reflektálnak, adott esetben a jelenkor kihívásaira keresnek választ.

A két évvel korábbi kiíráskor is írásba adtuk, és most is kifejezetten elsőrendű a cél: a művek bemutatása. Ugyanakkor sajnálattal láttuk, hogy még a díjazásban részesült művek jelentős része is olyan nehézségű volt, hogy bizonyos alkotásokat egyetlen kórus sem tudott műsorára tűzni.
És bár van jó pár mű, amit több helyen hallottunk örömmel az akkor született darabok közül, ez közel sem mondható el mindről. Így idén egy plusz lépcsőt iktatunk a verseny lebonyolításába:
2023-ban is megtartjuk az ősbemutatóra szolgáló hangversenyt, és arra fogunk törekedni, hogy az első három díjazott mindkét kategóriából megszólaljon. Továbbá még a zsűri munkáját megelőzően karnagyokból álló előzsűri is szűrni fogja a beérkezett műveket – és a zsűri elé csak azok a művek kerülnek, amelyeket előadhatónak, 3-4 hónap alatt megtanulhatónak ítél az előzsűri.

Ez azért is megnyugtató, mert így a műveket a zsűrizéskor három zeneszerző fogja értékelni, de már annak tudatában, hogy (amennyiben elegendő ilyen mű érkezik be), a megszólalásukra reális esély mutatkozik karnagyi szemmel is.

A pályázat meghirdetése: 2023. január 20.

A pályázati anyagok beérkezési határideje: 2023. április 30. 24.00 CET

Eredményhirdetés: 2023. június 1.

Díjátadó esemény: 2023. június 10.

Ősbemutató koncert a kiválasztott művekből: 2023. szeptember

Zsűri

Emszt András
Gyöngyösi Levente
Horváth Márton Levente

Előzsűri:
Durányik László
Gerenday Ágnes
Tőri Csaba

Kategóriák

Kórusmű
ifjúsági egyneműkarra

Kórusmű
ifjúsági vegyeskarra

Díjazás

1. díj:
100.000 Ft

2. díj:
70.000 Ft

3. díj:
50.000 Ft

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny támogatója: