Skip links

HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny

Az ImPulzus – Kreatív Zenei Műhely és a Divisart Kft. közös munkájának eredményeként első alkalommal írunk ki zeneszerzőversenyt, amelynek célja, hogy a mai fiatal szerzők számára olyan fórumot hozzon létre, amely által kifejezetten az ifjúsági énekkarok számára íródott műveikkel tudnak bemutatkozni.

A koncepció lényege, hogy miután mindannyian ifjúsági énekkarokban nőttünk fel, majd a következő években felnőtt együttesek vezetőivé, illetve tagjaivá váltunk, azt tapasztaltuk, hogy amennyire bőséges irodalma van a kisebb korosztálynak, és amennyire érdekes, és összetett irodalom hozzáférhető a felnőtt énekkaroknak, ez az ifjúsági énekkarok számára sokkal kevésbé igaz.

Az alsó és felső tagozatos kórusok számára számos versfeldolgozás, népi játék és a korábbi évtizedek munkái állnak rendelkezésre, amelyek bőséges választási lehetőséget adnak a karnagyok számára – mind a nehézség, mind a gyerekek számára érdekes témák tekintetében. Sajnos azonban ezek a témák a 12-18 éves korosztály számára sokszor már gyerekesnek is tűnhetnek, nem igazán érzik magukat motiváltnak az éneklésük során.

 

A felnőtt együtteseknél pedig azt tapasztaljuk, hogy ők már alkalmasak a sokkal nehezebb darabok megszólaltatására is – azonban ezek a művek jellemzően olyan hangi igényeket, és összetettségükben koncentrációigényt is támasztanak az énekesekkel szemben, ami ifjúsági énekkarok számára a legtöbb esetben nem megugorható.

A HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny célja, hogy kifejezetten az ifjúsági korosztály számára adjon olyan új énekelnivalót, amely a személyiségüknek és életkoruknak is motiváló témákat dolgoz fel. Fontos, hogy a darabok olyan nehézségben szülessenek, ami egyszerre jelent kihívást és megoldható feladatot számukra, valamint lehetőséget teremt ezáltal a kortárs zene népszerűsítésére és új művek bemutatására.
Kifejezetten örülni fogunk, azaz előnyben részesítünk olyan kompozíciókat, amelyek tematikájukban a XXI. századi világra is reflektálnak, adott esetben a jelenkor kihívásaira keresnek választ.

A pályázat meghirdetése: 2020. december 21.

A pályázati anyagok beérkezési határideje: 2021. április 5. 24.00 CET MEGHOSSZABBÍTVA: 2021. május 31. 24.00 CET

Mivel a zeneszerzőversenynek fontos eleme a művek bemutatására szolgáló zárókoncert, és jelenleg bizonytalan a kóruspróbák megtartása és különösen egy koncert szervezése, ezért a beadási határidő meghosszabbítása mellett döntöttünk.

Eredményhirdetés: 2021. augusztus 9.

Ősbemutató koncert tervezett ideje, helyszíne: 2021. november 13., Budapest, Nádor terem

Zsűri

Gerenday Ágnes

Gyöngyösi Levente

Horváth Márton Levente

Kategóriák

Kórusmű ifjúsági egyneműkarra

Kórusmű ifjúsági vegyeskarra

Díjazás

1. díj: 100.000 Ft

2. díj: 70.000 Ft

3. díj: 50.000 Ft

EREDMÉNY

A HangKELTŐ Ifjúsági Zeneszerzőverseny támogatója: